Riscul Organismelor Modificate Genetic

 

Rezultatele unui studiu al cercetatorilor francezi                 Organismele  modificate genetic sunt nocive

 

Organismele modificate genetic sunt o otrava! Studiul publicat miercuri de revista Le Nouvel Observateur  si preluat joi de toata provoaca multiple luari de pozitie, inclusiv politice. “Franta va cere interzicerea la nivel european, a OMGurilor daca validitatea testelor efectuate de universitari se confirma” a spus premierul Jean-Marc Ayrault. Ancheta realizata in secret la universitatea din Caen e devastatoare pentru  promotorii acestor organisme.
A hrani 200 de doi ani de zile cu transgenic fabricat de americanul si importat in Europa este fatal de cele mai multe ori. Dupa doi ani de teste, trei sferturi din au murit ori s-au imbolnavit. Urmarita zi de zi in laborator, experienta – inedita prin amploare ei – a fost cat se poate de graitoare: cobaii au facut tumori impresionante, unele cat o minge de ping-pong cat 25 la suta din masa totala a corpului lor. Fotografiile animalelor contaminate si bolnave au facut deja inconjurul lumii starnind ingrijorare apropo de periculozitatea porumbului Monsanto modificat genetic. O serie de ministri francezi, actuali sau fosti, au luat pozitie. “Nu se va mai putea spune ca OMGurile nu au niciun efect asupra sanatatii, in orice caz au avut un efect asupra sanatatii sobolanilor care le-au mancat” a spus Corinne Lepage, fost ministru al mediului si deputat european. Actualul ministru al agriculturii Stéphane Le Foll, constata de partea sa ca “studiul de la Caen confirma insuficienta experientelor toxicologice duse facute pana acum”. Premierul socialist Jean-Marc Ayrault a reactionat si el:
Am cerut o procedura rapida, de ordinul saptamanilor, care va permite verificarea validitatii stiintifice a acestui studiu. Daca rezultatele sunt concludente, ministrul agriculturii va apara la nivel european, interzicerea cultivarii acestor OMG-uri pe care Franta le interzice déjà. ”
Studiul fara drept de apel a fost realizat de Comitetul de cercetare si informare independenta privind geniul genetic si a aparut mai intai intr-o revista specializata americana inainte sa fie publicat in Franta de saptamanalul Le Nouvel Observateur.

                
Profesorul Gilles-Eric Séralini, la originea studiului de la Caen, se intreaba “de ce industriasii si expertii nu fac si ei studii aprofundate si de lunga durata pe OMG-uri“. E adevarat ca spre deosebire de echipa profesorului care a urmarit timp de doi ani evolutia cobailor, producatorii de astfel de organisme cum ar fi Monsanto fac experiente doar trei luni de zile. Ori la Caen, ”tumorile au explodat, s-au multiplicat incepand cu luna a 13-a”. La implinirea a doi ani de la debutul experientei, intre 50 si 80 la suta dintre femele sunt atinse, afectate de boala. Rata mortalitatii e de 3 ori mai mare la femele si de 5 ori mai mare la masculi. “Nu numai ca OMGurile perturba caile endocrine dar s-ar putea ca dozele slabe sa fie si mai periculoase decat cele mari” precizeaza autorul experientei. Ca sa-si justifice si mai mult rezultatele, echipa de cercetatori a supus animalele la teste neobisnuit de lungi si variate: urinare, sangvine, hormonale, etc iar dupa deces, cobaii au fost autopsiati.
               Parisul si Bruxellesul au cerut autoritatilor sanitare franceze si europene sa confirme, sa verifice cat de repede studiul realizat cu porumbul NK 603 de echipa de la Caen. In asteptarea rezultatelor, Comisia Europeana a anuntat ca ingheata orice examinare a cererii de reinnoire a autorizatiei de cultivare a porumbului Monsanto MON 810, singurul porumb transgenic autorizat sa fie cultivat in Europa. Doar o alta cultura de OMG e legal cultivata pe batranul continent si anume cartoful Amflora pus la punct de BASF. Parisul se lupta de luni de zile ca sa obtina de la Bruxelles interzicerea oricarei culturi de organisme modificate genetic in Europa intrucat in Franta acest lucru este deja interzis din 2008. Acest moratoriu ar putea fi insa pus in cauza de Comisia de la Bruxelles..

              
  Interesant insa ca in Franta e interzisà cultivarea de OMGuri dar nu si importul lor … Porumbul NK 603, la originea studiului, este intr-adevar interzis la cultura in Europa. Acest soi de porumb poate fi insa importat pentru a folosi la alimentele umane si animale si asta din 2004. 44 de OMGuri sunt autorizate la import in Europa. Aceste produse se pot regasi deci in farfuria consumatorului via cerealele pt micul dejun, biscuiti, mancare semiprepapartà, sosuri, patiserie samd. Aditivii alimetari sunt si ei de multe ori fabricati pe baza de porumb sau soia modificate genetic.
Cat despre reactii, gigantul american din domeniul agroalimentar – numarul unu mondial al produselor modificate genetic – a estimat ca “e prea devreme pentru a face comentarii serioase despre acest studiu francez”. O asociatie franceza de biotehnologie, etichetata pro-OMG, spune de partea ei ca ar exista studii toxicologice care au evaluat pe termen lung efectele acestor organisme.