Consumul Carnii de Curca


 
Carnea de curcan castiga tot mai mult teren nu numai pentru ca e gustoasa, satioasa si dietetica, dar si datorita contributiei importante la sanatatea noastra! Curcanul este o pasare ce are o carne cu proprietati polivalente in nutritia oamenilor. 

        Este recomandat ca curcanii sa fie crescuti in sistem  gospodaresc, asa cum cresc la MicroFerma Hagu.In aer liber, hraniti cu cereale si multa lucerna.Administrarea lucernei in meniul zilnic a curcanilor, contribuie la obtinerea unei carni mai bogata in vitamine si minerale. Stiindu-se ca lucerna contine vitamina A (vitamina cresterii), vitamina C (antiscorbutica), D (antirahitica), si K (antihemoragica), vitaminele B6, C, E, K, calciu, potasiu, fier și zinc,vitamine indispensabile pentru animalele sau pasarile tinere.
Lucerna intareste sistemul imunitar, coagulează normal sangele, il curata si ajuta la absorbtia nutrientilor. Toate acestea sunt un avantaj destul de mare pentru inima.  De asemeni mai contine  o cantitate considerabilă de beta caroten, clorofilă și octacosanol. În compoziția frunzelor întră și flavonele, isoflavone, steroli și derivate cumarine. Contine excelente elemente nutritive.
Aceste informatii le-am mentionat deoarece curcanii sunt pasari mari consumatori de verdeata dar si pentru ca mineralizarea lor poate fi facuta natural si nu prin elemente sintetizate.
  
Reduce colesterolul „rau”   Carnea slaba de curcan, fara piele, gatita la cuptor, are cea mai mica cantitate de grasimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne, incluzand carnea de pui, porc sau vita.
  
Previne cancerul  Aminoacizii continuti de carnea de curcan sunt necesari pentru celulele T, un tip de celule ale sistemului imunitar care omoara celulele canceroase.  Celulele T activate in absenta acestor aminoacizi sunt susceptibile a nu supravietui ca sa isi faca treaba in Neurotransmitatorul numit serotonina este cel responsabil de cresterea starii noastre de buna dispozitie, iar consumul carnii de curcan, care contine aminoacizii responsabili de crearea unor asemenea neurotransmitatori, nu face decat sa ne creasca sansele de a fi bine dispusi, fapt deloc de neglijat in zilele de azi.
  
Este un puternic stimulent al sistemului imunitar  Sunt din ce in ce mai multe dovezi stiintifice ca aminoacidul triptofan joaca un rol extrem de important in stimularea sistemului imunitar. Simptomele unor boli autoimune au fost drastic diminuate ca urmare a tratamentului cu acest aminoacid.

Creste cantitatea de testosterone   Proteinele speciale continute in carnea de curcan ajuta la mentinerea nivelurilor optime de testosteron la barbati. Hormonii folositi in carnea de pasare crescuta la nivel industrial ar putea creste productia de estrogen si diminua nivelul de testosteron. Dietele sarace in proteine la barbatii trecuti de prima tinerete pot duce la scaderea secretiei de testosteron, deci scaderea capacitatii functiei sexuale si a muschilor si contribuie si la scaderea densitatii osoase.

Combate insomnia    Acelasi aminoacid existent doar in carnea de curcan joaca un rol vital in combaterea insomniei si instalarea unei stari propice de somn si relaxare. Tratamentele insomniei cronice se bazeaza si pe aceasta substanta ce se gaseste in carnea de curcan.
  
Atentie! Este bine sa stiti si urmatoarele…
  1. Carnea de curcan contine purina si cei ce sufera de guta trebuie sa limiteze consumul ei, ca de altfel a oricaror produse ce contin proteine animale.
  2. Carnea de curcan contine mici urme de oxalat, iar cei ce au tendinta sa faca pietre la rinichi trebuie sa fie atenti la cantitatea de carne de curcan consumata.
  3. Curcanii crescuti organic, in gospodarii, sunt complet lipsiti de hormoni sau de antibiotice.
  4. Aproape toata grasimea curcanului se gaseste in pielea sa, iar carnea de curcan de culoare mai inchisa contine mai multa grasime decat cea de culoare mai deschisa.
Curcanul este o sursa foarte buna de proteine veritabile si de calitate, de seleniu, vitamina B6 si de aminoacizi. In egala masura contine si zinc si vitamina B12. Carnea alba de curcan, fara piele, este baza unor preparate culinare excelente ce contin proteine bune si are si putine calorii.
 

 PROPRIETATILE DE BAZA

Sa vedem pentru inceput ce inseamna 100 de grame de carne de curcan, preparat la cuptor, pentru sanatatea noastra. Atentie, vorbim aici de carnea pura, de tipul fileului, nu de pielita.


Triptofanul este elementul cel mai concentrat in 100 de grame de carne de curcan, asigurand 96% din necesarul zilnic al organismului pentru acest aminoacid esential care produce serotonina. Urmeaza proteinele (60% din necesarul zilnic), seleniul (40%), vitamina B3 (30%), vitamina B6 (22%), fosforul (20%). Grasimile sunt la jumatate fata de cele prezente in carnea de vita sau in cea de porc.

Seleniumul din carnea de curcan este unul dintre cei mai aprigi luptatori impotriva cancerului, apara ADN-ul impotriva degradarii si imunizeaza organismul. Vitaminele B asigura productia de energie, prin transformarea proteinelor, a grasimilor si a carbohidratilor.