Comertul cu legume o bomba pentru sanatatea omului
Unele legume si fructe importate din tarile care nu sunt in Uniunea
Europeana pot fi foarte periculoase. Nemtii spun ca au testat aceste
produse luate din pietele lor si au ajuns la concluzia ca au in ele si
un amestec de chimicale foarte daunator.
Legume si fructe de aceste fel se gasesc si la noi in piete si in supermarketuri. Uneori in coaja acestora se gasesc chiar si 24 de pesticide care pe termen lung ne pot imbolnavi.
In dorinta disperata de a tine pasul cu importurile, cultivatorii
folosesc fertilizatoare periculoase si ni le vand noua ca produse
autentic romanesti.
Producatorii care recurg la astfel de
tertipuri toarna fertilizator diluat cu apa la radacina plantei si
reusesc sa scurteze ciclul de crestere al rosiei, de pilda de la o luna,
la sapte zile.
Specialistii spun ca acesti acceleratori de crestere pot fi periculosi pentru om.
Producatorii
recunosc ca recurg la astfel de metode. Dau insa vina pe vremea din
anul acesta, care a facut ca productia de tomate sa fie la jumatate fata
de 2009. Agricultorii spun ca au reusit sa stranga doar 50 de tone de
rosii pe hectar, fata de 100.
De rosiile cu mot sau cele deformate, cu aspect de gogosar, e bine sa ne ferim, spun cercetatorii.
" Aparitia acestui tugui in zona varfului fructului indica faptul ca fructul a fost stimulat si prin stimulare repetata el s-a acumulat", spune Marcel Costache, director general Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra.
" Aparitia acestui tugui in zona varfului fructului indica faptul ca fructul a fost stimulat si prin stimulare repetata el s-a acumulat", spune Marcel Costache, director general Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra.
Ce nu stiti cand mergeti la piata, dar aflati acasa, este ca in cazul rosiilor cu chimicale apare un spatiu intre miez si coaja.
In
Romania, zeci de hectare cultivate cu rosii sunt stropite cu chimicale
precum etrel sau 24D care coloreaza legumele. Prafurile nu se gasesc in
magazine, dar se vand la negru in curtile fermierilor, chit ca sunt
periculoase.
"Orice exces duce la acumulare in planta, in fructe si implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului", declara Floarea Burniche, cercetator Statia de Cercetare Experimentala Buzau.
Desi
este vandut ilegal, etrel pare sa fie asul din maneca al producatorilor
in acest sezon. La fel de bine ca etrelul se vinde si erbicidul 24 D,
un produs la fel de toxic cu aceleasi valente.
Rosiile stropite cu Ethrel pot afecta serios sanatatea omului
Producătorii folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o roşie stropită să se coacă aproape pe loc, scrie stradadebuzău.ro.
În România, utilizarea sa este strict reglementată, ţăranii
abuzează de această substanţă pentru a ajunge cât mai devreme în
pieţele din oraşe.
Nici măcar în zonele cu tradiţie roşiile nu mai sunt cultivate
tradiţional. Legumicultorii români folosesc în exces o substanţă
controversată, numită Ethrel, care grăbeşte coacerea legumelor, dar
chiar şi reprezentantul producătorului afirmă că în mod normal ar
trebui interzisă, scrie financiarul.ro.
Ethrelul a fost interzis
Costel Vânătoru, cercetător în cadrul Staţiunii Legumicole
Buzău, spune că substanţa a fost folosită pentru o lungă perioadă
de timp în domeniul cercetării, fiind utilizată în procesul de
polenizare. "Substanţa numită Ethrel a fost folosită pentru
polenizare, însă, ulterior, legumicultorii au utilizat-o şi pentru
obţinerea efectului de înroşire rapidă a tomatelor. Ethrelul a fost
interzis, dar se mai găseşte totuşi pe piaţă, pe la colţuri", ne-a spus
Costel Vânătoru.
Producătorii nu recunosc că folosesc Ethrelul
Specialiştii recomandă diluarea atentă a soluţiei şi o pauză de zece
zile pentru legumă din momentul culegerii până când ajunge pe mesele
consumatorilor. Puţini sunt însă cei care respectă sfaturile
chimiştilor. În pieţe, foarte puţini producători recunosc că folosesc
Ethrelul. Specialiştii spun că roşiile coapte forţat cu Ethrel pot fi
recunoscute după seminţele nedezvoltate din interiorul legumei,