Substantele chimice din legumele cumparate

Comertul cu legume o bomba pentru sanatatea omului           

                      Unele legume si fructe importate din tarile care nu sunt in Uniunea Europeana pot fi foarte periculoase. Nemtii spun ca au testat aceste produse luate din pietele lor si au ajuns la concluzia ca au in ele si un amestec de chimicale foarte daunator.

Legume si fructe de aceste fel se gasesc si la noi in piete si in supermarketuri. Uneori in coaja acestora se gasesc chiar si 24 de pesticide care pe termen lung ne pot imbolnavi.

 In dorinta disperata de a tine pasul cu importurile, cultivatorii folosesc fertilizatoare periculoase si ni le vand noua ca produse autentic romanesti.
           Producatorii care recurg la astfel de tertipuri toarna fertilizator diluat cu apa la radacina plantei si reusesc sa scurteze ciclul de crestere al rosiei, de pilda de la o luna, la sapte zile.
Specialistii spun ca acesti acceleratori de crestere pot fi periculosi pentru om.
           Producatorii recunosc ca recurg la astfel de metode. Dau insa vina pe vremea din anul acesta, care a facut ca productia de tomate sa fie la jumatate fata de 2009. Agricultorii spun ca au reusit sa stranga doar 50 de tone de rosii pe hectar, fata de 100.
De rosiile cu mot sau cele deformate, cu aspect de gogosar, e bine sa ne ferim, spun cercetatorii.

"
Aparitia acestui tugui in zona varfului fructului indica faptul ca fructul a fost stimulat si prin stimulare repetata el s-a acumulat", spune Marcel Costache, director general Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra.
              Ce nu stiti cand mergeti la piata, dar aflati acasa, este ca in cazul rosiilor cu chimicale apare un spatiu intre miez si coaja.
           In Romania, zeci de hectare cultivate cu rosii sunt stropite cu chimicale precum etrel sau 24D care coloreaza legumele. Prafurile nu se gasesc in magazine, dar se vand la negru in curtile fermierilor, chit ca sunt periculoase.
"Orice exces duce la acumulare in planta, in fructe si implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului", declara Floarea Burniche, cercetator Statia de Cercetare Experimentala Buzau.
Desi este vandut ilegal, etrel pare sa fie asul din maneca al producatorilor in acest sezon. La fel de bine ca etrelul se vinde si erbicidul 24 D, un produs la fel de toxic cu aceleasi valente.
           
Rosiile stropite cu Ethrel pot afecta serios sanatatea omului                                        
Pro­ducătorii folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o roşie stro­pi­tă să se coacă aproape pe loc, scrie stradadebuzău.ro. În Ro­mânia, utilizarea sa este strict regle­mentată, ţăranii a­bu­zează de această sub­stanţă pentru a ajunge cât mai de­vreme în pieţele din oraşe.
 Nici măcar în zonele cu tradiţie roşiile nu mai sunt cultivate tradiţional. Legumicul­torii români folosesc în exces o substanţă controversată, nu­mită Ethrel, care grăbeşte coacerea legumelor, dar chiar şi reprezentantul pro­du­că­torului afirmă că în mod normal ar trebui interzisă, scrie financiarul.ro.

Ethrelul a fost interzis
Costel Vâ­nătoru, cerce­tător în cadrul Staţi­unii Le­gu­mi­cole Buzău, spu­ne că sub­stanţa a fost folosită pentru o lun­gă peri­oa­dă de timp în domeniul cer­cetării, fiind uti­lizată în procesul de po­lenizare. "Substan­ţa nu­mită Ethrel a fost folo­sită pentru poleni­za­re, însă, ulterior, legumicultorii au utilizat-o şi pentru obţinerea efectului de înroşire rapidă a tomatelor. Ethrelul a fost interzis, dar se mai găseşte totuşi pe piaţă, pe la colţuri", ne-a spus Costel Vânătoru.

Producătorii nu recunosc că folosesc Ethrelul
Specialiştii recomandă diluarea atentă a soluţiei şi o pauză de zece zile pentru legumă din momentul culegerii până când ajunge pe mesele consumatorilor. Puţini sunt însă cei care respectă sfaturile chimiştilor. În pieţe, foarte puţini producători recunosc că folosesc Ethrelul. Specialiştii spun că roşiile coapte forţat cu Ethrel pot fi recunoscute după seminţele nedezvoltate din interiorul legumei,