Termenii de alimente organice sau alimente bio implica cresterea intr-un “pamant sanatos si prietenos cu mediul”. Prin modul de cultivare si prin metodele de creştere a animalelor şi de prelucrare a alimentelor ne este protejata sanatatea. Pentru starpirea buruienilor si a daunatorilor sunt folosite practici ecologice care pun pe primul loc sanatatea noastra si a planetei noastre.
Este bine de stiut că termenul de “organic” poate fi aplicat pentru o varietate mare de alimente. Acest termen poate fi folosit pentru produsele agricole, pentru carne, ouă şi produse lactate. Termenul se aplica si pentru metodele utilizate pentru a procesa, gati sau ambala alimentele cultivate ecologic. Agricultorii bio nu utilizează substanţe chimice (pesticide, fungicide sau îngrăşăminte) într-o manieră dăunătoare mediului. Ei utilizeaza un amestec de tehnologii vechi şi noi şi rezultatele cercetarilor ştiinţifice pentru echilibrarea ecosistemelor terestre naturale.
Exemple de metode folosite in agricultura bio-ecologică:
- Rotaţie a culturilor pe acelasi teren de la an la an. Acest lucru impidica dezvlotarea dăunătorilor şi îmbunătăţeşte fertilitatea solului.
- Plantarea de arbuşti şi flori special selectate pentru a atrage insecte benefice si pentru a indeparta dăunători nedoriti.
Agricultura ecologică oferă produse bio care ne mentin sanatatosi si prin care suntem protejati de actiunea daunatoare a chimicalelor.
Alimentatia bio a devenit o tendinta globala, fiind reprezentata de alimente obtinute in urma unor largi restrictii care au scopul de a scoate produse cat mai naturale. Spre exemplu, alimentele bio nu sunt obtinute prin folosirea chimicalelor, pamanturile de cultura sunt intai detoxifiate sa zicem asa de substantele chimice, apoi se cultiva pe ele, plantele nu sunt grabite sa creasca, se respecta distanta dintre acestea, normele de irigare, animalele nu sunt hranite cu substante care le ingrasa si le grabesc cresterea, sunt tinute in medii nestresante pentru ele si asa mai departe. Poate cel mai bun exemplu il reprezinta recentul scandal al oualor provenite de la gainile stresate. Ouale bio ar trebui sa provina de la gaini crescute in suficient spatiu si in aer liber.
Beneficiile produselor organice, sunt multe. In primul rand sunt mai hranitoare, contin mai multi antioxidanti si cu 50% mai multe vitamine si minerale decat produsele normale. Si daca sunt cu adevarat naturale, inseamna ca nu sunt modificate genetic. Despre siguranta produselor modificate genetic nu se stiu multe lucruri pentru ca sunt limitate deocamdata cunostintele noastre. Desi exista multe motive de ingrijorare, nu s-au facut cercetari in legatura cu organismele modificate genetic, iar daca s-au facut rezultatele lor au fost ascunse.
Gustul este alterat aproape de tot la alimentele tratate cu substante chimice, lucru pe care de altfel il putem observa si la noi in ultimul timp. In ceea ce priveste calitatea si rolul alimentelor organice pentru sanatate, nu trebuie decat sa ne gandim la cate substante, aditivi sau urme de pesticide contin celelalte si alegerea nu va mai fi grea.
Asadar, nu va lasati influentati de aspectul legumelor sau al fructelor - de obicei, cu cat sunt mai uriase, cu atat sunt mai departe de a fi naturale, organice.
Alimentele organice pot imbunatati sanatatea?
Alimentele organice sunt cel mai bun mod de a reduce expunerea la toxinele folosite din ce in ce mai des pentru obtinerea unor alimente cu un aspect impecabil in galantare si care sa reziste cat mai mult timp cu aspect “proaspat” si cu un termen de garantie cat mai lung. Aceste toxine includ nu numai pesticidele (multe dintre pesticide au fost deja clasificate ca avand potenţial cancerigen) dar şi metale grele, cum ar fi plumb şi mercur, precum şi de solvenţi de benzen şi toluen.
Minimizarea expunerii la aceste toxine este un beneficiu major pentru sănătatea ta. Metalele grele conduc la deteriorarea funcţiei nervoase fapt ce poate contribui la aparitia unor boli precumi scleroză multiplă şi scăderea IQ, şi, de asemenea, blocarea productiei de hemoglobina si implicit anemie.
Solventii deterioreaza celulele albe, duc la scăderea sistemului imunitar si scad capacitatea corpului de a rezista la infecţii. În plus faţă de diminuarea semnificativa a expunerii la aceste substanţe ce afcteaza sănătatea, produsele alimentare bio contin cantitati semnificativ mai mari de substanţe nutritive, cum ar fi proteine, vitamina C şi multe minerale.